10 aktivis Islam yang ditahan di bawah ISA di Tawau
10, ditangkap pada hari Isnin, sama ada ahli-ahli PAS atau
penyokong, termasuk guru-guru agama yang dihormati.
TAWAU: Sepuluh guru-guru agama dan aktivis Islam ditahan di sini di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) oleh satu pasukan pegawai-pegawai polis dari ibu pejabat polis persekutuan Bukit Aman.

Operasi memerangi keganasan oleh Pasukan Tugasan Khas yang diketuai oleh DSP Azman Omar. Pihak polis tidak memberi sebarang maklumat mengenai penangkapan.

Keluarga tahanan telah dimaklumkan pada hari Selasa bahawa saudara-mara mereka telah ditahan di bawah ISA yang membenarkan penahanan tanpa perbicaraan. Mereka boleh disimpan yg putus hubungan dgn selama 60 hari, selepas Menteri Dalam Negeri boleh menahan mereka selama dua tahun.

Menurut sumber, mereka yang ditangkap adalah semua ahli-ahli PAS atau penyokong, termasuk guru-guru agama yang dihormati di daerah Tawau.

Pesuruhjaya PAS Sabah Mohd Aminuddin Aling mempersoalkan tangkapan yang katanya dibuat tanpa waran, notis atau apa-apa maklumat terlebih dahulu. Beliau juga mengadu bahawa operasi polis yang dijalankan di hadapan isteri dan anak-anak.

Beliau berkata polis harus menjelaskan keadaan sebenar supaya berita penangkapan tidak akan disalah tafsir dan meningkatkan andaian negatif mereka yang ditahan ".

Beliau berkata polis bersenjata dan kasar. Mereka turut merampas komputer riba dan wang tunai beberapa.

Mohd Aminuddin berkata operasi polis itu semua lebih mengejutkan sebagai Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru sahaja diumumkan pada bulan September bahawa ISA akan dimansuhkan.

"Orang ramai yang terkejut dengan penahanan ISA," katanya.

"Perbuatan kejam dan tidak berperikemanusiaan telah menyebabkan keadaan huru-hara dalam keluarga tahanan," katanya. Beliau menuntut 10 hingga akan segera dibebaskan tanpa syarat atau didakwa di mahkamah.

Ketua Polis Tawau Ibrahim Chin enggan mengulas tetapi media tempatan menyatakan bahawa terdapat kehadiran polis yang berat di sepanjang jalan ke lapangan terbang Tawau di kawasan Apas di mana tangkapan telah dibuat.

Menurut sumber, penangkapan boleh bagi apa-apa bilangan sebab, termasuk ancaman keganasan di Sabah. - Malaysian Must Know the Truth